Orencia

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Orencia

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Orencia is abatacept.

  Abatacept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen, die ontstekingen afremmen en de ziekte rustiger maken.

  Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Infecties aan de neus, keel, bijholten en het middenoor. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u last van koorts of een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts.

  Zelden

  • Reactie op het infuus, tijdens of binnen een uur na het infuus. De verschijnselen zijn onder andere duizeligheid, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, zeer zelden hartklachten of longklachten. Deze infuusreacties komen het vaakst voor bij het eerste en tweede infuus. Bij volgende infusen nemen de verschijnselen gewoonlijk af. Als het gebeurt tijdens een infuus, moet het infuus onmiddellijk worden gestopt. De arts of verpleegkundige zal de bloeddruk tijdens het infuus en daarna regelmatig controleren. Artsen schrijven meestal andere medicijnen voor om deze klachten te verminderen, zoals de pijnstiller paracetamol, middelen tegen allergie en inhalatoren tegen benauwdheid.
  • Infecties van de luchtwegen (longonsteking) of urinewegen en griep. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u last van koorts of een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts. Onderzoek naar tuberculose vindt plaats voor, tijdens en tot zes maanden na het laatste infuus. Zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed; dit kan soms pas na enkele weken gebruik merkbaar worden. Bij ernstige infecties of bloedinfecties moet het gebruik worden gestopt.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en gevoel van zwakte.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en een verstoorde spijsvertering.
  • Verhoogde bloeddruk. Daarom zal de arts de bloeddruk regelmatig controleren.
  • Zweertjes of aften in de mond.
  • Oogklachten, zoals oogontsteking. Zeer zelden droge ogen en problemen met met gezichtsvermogen.
  • Huidklachten, zoals huiduitslag, haarverlies en jeuk. Zeer zelden een droge huid, galbulten of zweertjes op de huid.
  • Pijn in de armen en benen. Zeer zelden pijn in de gewrichten.
  • Hoest. Zeer zelden kortademigheid, benauwdheid en dichte keel. Ook als u COPD heeft, kunt u meer last krijgen van hoesten en kortademigheid. Als u (meer) last krijgt van deze klachten, waarschuw dan uw arts.
  • Tintelend of doof gevoel in de ledematen.
  • Blozen.

  Zeer zelden

  • Hartkloppingen of juist vertraagde hartslag.
  • Tijdelijk wegblijven van de menstruatie, andere stoornissen van de menstruatie en opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten).
  • Psychische verschijnselen, zoals depressie, angstgevoelens en slapeloosheid.
  • Overmatig zweten. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Een verhoogde kans op infecties en bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerking ontstaat door een tekort aan witte bloedcellen en bloedplaatjes. Neem contact op met uw arts bij onverklaarbare koorts of keelpijn, blaren in de mond en keel, onverklaarbare bloedneuzen, onderhuidse bloedingen en blauwe plekken. Door het tekort aan witte bloedcellen bent u ook bevattelijker voor infecties door virussen, bacteriën of schimmels. Neem altijd contact op met uw arts bij infecties als verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Ernstige allergie (met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd, shock) kan in een enkel geval voorkomen. Dat is de reden dat het ziekenhuis u tijdens en vlak na het infuus goed in de gaten houdt.

  Raadpleeg uw arts als u last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Dit middel kan alleen onder medisch toezicht in een ziekenhuis worden gebruikt.

  Hoe?
  Het middel wordt de eerste keer via een infuus gedurende 30 minuten toegediend. Daarna moet u nog 1 tot 2 uur onder medisch toezicht blijven vanwege mogelijke reacties op het infuus (zie Bijwerkingen).
  De volgende keren kan het als infuus of als onderhuidse injectie worden toegediend.

  Wanneer?
  Meestal volgt u één van deze schema's:

  • na het eerste infuus volgen er nog 2 na telkens 2 weken. Daarna krijgt u elke 4 weken een infuus.
  • Of: na het eerste infuus krijgt u binnen een dag een onderhuidse injectie toegediend. Daarna krijgt u 1x per week een onderhuidse injectie.
  • Als een infusie niet geschikt voor u is, krijgt u alleen 1x per week een onderhuidse injectie.

  Indien de ziekte duidelijk verbetert, kan de behandeling worden gestopt en weer hervat als de ziekte opvlamt.

  Hoe lang?
  Indien na 6 maanden nog altijd geen effect is te merken, heeft verdere toediening van dit middel waarschijnlijk geen zin.

 • Vergeten

  Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Dit middel kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u gevaccineerd moet worden.
  • Adalimumab, etanercept en infliximab, TNF-alfa-remmers, onder andere gebruikt bij reuma. Deze middelen verminderen de weerstand, net zoals abatacept. Hierdoor kunt u sneller infecties oplopen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend.

  In theorie kan het middel echter het afweersysteem van de baby aantasten. Gebruik daarom tijdens en tot en met 6 maanden na de laatste infusie een betrouwbare anticonceptie.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Geef ook geen borstvoeding tot ten minste 14 weken na het laatste infuus of de laatste injectie. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U gebruikt dit middel volgens een schema. Stop niet zomaar met het gebruik. De klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen.

 • Handelsinformatie

  Abatacept is sinds 2007 internationaal op de markt. Het wordt in ziekenhuizen toegepast onder de merknaam Orencia in infusen en injecties.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Orencia? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen