Ketensin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ketensin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Ketensin
  De werkzame stof in Ketensin is ketanserine.

  Ketanserine heeft een vaatverwijdende werking.

  Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • De eerste dagen, een paar uur nadat u ketanserine hebt ingenomen, lusteloosheid, concentratieproblemen en een licht gevoel in het hoofd. Dit gaat over als uw lichaam gewend is aan het middel (binnen enkele dagen). Als u na enkele weken nog steeds last heeft moet u uw arts raadplegen.
  • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het best dan even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

  Zelden

  • Hoofdpijn.
  • Zwak gevoel, moeheid, slaperigheid, slaapproblemen en vochtophoping rond de enkels (oedeem). Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
  • Maagdarmklachten. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

  Zeer zelden

  • Droge mond. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ketanserine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Bepaalde hartritmestoornissen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, om de kans op vergeten zo klein mogelijk te houden. Als u het twee keer per dag gebruikt bijvoorbeeld na het ontbijt en avondeten.

  Hoe lang?
  Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als u een jaar lang met dezelfde dosering een goede bloeddruk heeft, kunt u in overleg met uw arts het gebruik geleidelijk afbouwen. Zo kunt u kijken of u het middel nog nodig heeft. Soms blijkt de bloeddruk dan toch weer te stijgen. Dan zult u het middel moeten blijven gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn en u gebruikt ketanserine twee keer per dag: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden?
  De eerste dagen dat u ketanserine gebruikt, kunt u duizelig of suf zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. De eerste dagen kunt u daarom beter niet autorijden. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de duizeligheid in het begin van de behandeling versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje `samenstelling`.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Plasmiddelen tegen hoge bloeddruk en oedeem, bijvoorbeeld hydrochloorthiazide, furosemide of bumetanide. Deze middelen geven samen met ketanserine een grote kans op kaliumtekort. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Uw arts kan uit voorzorg een medicijn voorschrijven dat het kaliumverlies tegengaat (amiloride of triamtereen) of dat het kaliumtekort aanvult (kaliumchloride).

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of ketanserine in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven raadpleeg dan uw arts. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Ja, u kunt met het gebruik van dit middel zonder meer stoppen, zonder na-effecten. Stop echter alleen na overleg met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Ketanserine is sinds 1987 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ketensin in tabletten en injecties.

  Deze tekst gaat alleen over de tabletten.

Laatst gewijzigd op: 25 november 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Ketensin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen