aurothiobarnsteenzuur

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over aurothiobarnsteenzuur

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Aurothiobarnsteenzuur
  Aurothiobarnsteenzuur is een andere naam voor aurothiomalaat.

  Aurothiomalaat is een verbinding, waaruit langzaam goud vrijkomt. Het behoort tot de DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen, die ontstekingen afremmen en de ziekte rustiger maken.

  Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Als er bijwerkingen ontstaan, is dat meestal tussen de derde en achtste maand van de behandeling.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Huiduitslag, roodheid van de huid en jeuk. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt last van huiduitslag. Deze kan verergeren onder invloed van zonlicht. Vermijd daarom zonlicht, zonnebank en ander UV-licht. De klachten zijn meestal niet zo erg dat de behandeling moet worden gestopt. Soms kan het helpen om de dosering te verlagen of de behandeling tijdelijk te onderbreken. In zeer zeldzame gevallen gaat de huiduitslag over in een ernstige huidontsteking met blaren. Waarschuw dan uw arts.
  • Ontsteking van slijmvliezen van mond, zeer zelden ontsteking van de ogen. Hierdoor krijgt u last van een pijnlijke mond, keel of ogen. Als u hier last van krijgt moet u uw arts raadplegen. Eventueel kan door verlaging van de dosering deze bijwerking worden verminderd.

  Zelden

  • Een grijsblauwe verkleuring van de huid kan vooral voorkomen op de huid die aan zonlicht wordt blootgesteld.
  • Diarree of zachte ontlasting. Dit is het gevolg van beschadiging van de slijmvliezen aan de binnenkant van de darmen. Als u er teveel last van krijgt, raadpleeg dan uw arts.

  Zeer zelden

  • Een naar gevoel, kort na inspuiten. U kunt last krijgen van kokhalzen, hoofdpijn, een rood gezicht, zweten, hartkloppingen en een zwak gevoel. Dit verdwijnt weer vanzelf na korte tijd.
  • Haarverlies. Het haarverlies stopt als u met dit middel stopt.
  • Verkleuring van de iris van het oog door afzetting van goud. In zeer zeldzame gevallen kan de oogzenuw beschadigen waardoor u slechter ziet of last krijgt van dubbelzien. Als u dit merkt, waarschuw dan uw arts.
  • Afwijkingen in het bloed. Deze kunnen na enkele weken tot maanden ontstaan. Het bloed wordt daarom regelmatig gecontroleerd. Als u keelpijn, koorts en blaren in de mond krijgt, of als u snel blauwe plekken krijgt, waarschuw dan uw arts. Dit kan een aanwijzing zijn voor een mogelijke bloedafwijking.
  • Nierbeschadiging. De urine moet daarom regelmatig worden gecontroleerd. Indien u bloed in de urine bemerkt moet u direct contact met de arts opnemen.
  • Ontsteking van de darmen, longen, nieren, lever of zenuwstelsel. Deze zijn het gevolg van vergiftigingsverschijnselen met het zware metaal goud. In deze gevallen moet het gebruik vaak worden gestaakt, waarna het goud weer langzaam uit het lichaam verdwijnt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Dit middel wordt in de eerste twintig weken van de behandeling één keer per week ingespoten in een spier. Indien het middel goed aanslaat, kan de dosering daarna worden verminderd tot één injectie per twee tot vier weken. Kies voor de injectie een vaste dag, dan is het gemakkelijker om te onthouden wanneer u weer een injectie moet krijgen.

  Hoe lang?
  Het kan drie maanden duren voor u iets merkt van het gunstige effect van dit middel. Als het middel niet helpt na dertig weken dan heeft verdere toediening geen zin. Als het middel wel goed aanslaat kan worden geprobeerd de injectie met grotere tussenpozen van twee tot vier weken te geven. Bij goed resultaat kan de behandeling worden gestopt of tijdelijk onderbroken en opnieuw gebruikt als de ziekte weer opvlamt.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken, alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  Mogelijk kunnen andere DMARD's het risico van bijwerkingen op het bloed vergroten. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren. Bovendien kunnen injecties met goudpreparaten kunnen verstorend werken op onderzoeken met röntgencontrastmiddelen. Een dergelijk onderzoek kan pas drie dagen na een goudinjectie plaatsvinden.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit middel niet gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander middel kunt gebruiken. Gebruik anticonceptieve maatregelen tot een jaar na stoppen met aurathiomalaat. Zo lang duurt het namelijk voordat alle goud weer uit het lichaam is verdwenen.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt in de moedermelk. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  Stop niet zomaar met het gebruik. De gewrichtsontsteking en de klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt.

 • Handelsinformatie

  Aurothiomalaat is sinds 1936 internationaal op de markt. Andere namen voor hetzelfde middel zijn natriumaurothiomalaat en aurothiobarnsteenzuur.

  Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Tauredon. Het is te verkrijgen in injecties.

Laatst gewijzigd op: 15 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u aurothiobarnsteenzuur? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen