Aristospan

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Aristospan

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Aristospan is triamcinolonhexacetonide.

  Triamcinolonhexacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

  Een plaatselijke injectie met triamcinolonhexacetonide wordt gespoten in en rond ontstoken gewrichten (intra-articulair). Aan de te injecteren vloeistof is vaak een snelwerkend verdovingsmiddel toegevoegd om de injectie minder pijnlijk te maken.

  Triamcinolonhexacetonide wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, vooral bij jeugdreuma.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Aan de injectie wordt meestal een plaatselijk verdovend middel toegevoegd om de pijn te verminderen. De pijn kan nog enkele dagen aanhouden. U kunt tegen deze pijn bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.

  Zeer zelden

  • Zweren of ernstige beschadiging van de huid op de plaats van de injectie.
  • Deukje in de huid op de plaats van de injectie Het kan een aantal maanden duren voor dit zich heeft hersteld
  • Beschadiging van het bot. Daarom gaat men uit van maximaal 5 injecties in hetzelfde gewricht gedurende het hele leven.

  Ook al is dit een plaatselijke injectie, toch kunnen er ook in de rest van het lichaam bijwerkingen ontstaan. Dit komt wel veel minder vaak voor dan bij gebruik van tabletten of bij injecties die wel in het hele lichaam moeten komen.

  Zeer zelden

  • Opvliegers (aanvallen met een warmtegevoel en rood hoofd).
  • Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan de bloedglucose tijdelijk verhogen.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Uitblijven of tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Dit medicijn wordt toegediend door een arts.

  Hoe vaak?
  Bij reuma, zoals jeugdreuma: de injecties worden herhaald als de klachten weer opspelen. Om blijvende beschadiging van het gewricht te voorkomen, mogen ze niet meer dan vijfmaal in hetzelfde gewricht worden gegeven.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van deze injecties zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Maak samen met uw arts een afweging tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar bij veel injecties of hoge doseringen kan het kind minder goed groeien.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het komt waarschijnlijk in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Handelsinformatie

  Triamcinolonhexacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt onder de merknamen Lederspan en Aristospan. Het is verkrijgbaar in injecties voor toediening in of rond gewrichten.

  Het is officieel niet in Nederland in de handel, maar is op speciaal verzoek van de voorschrijvend arts door de apotheek te leveren. De arts moet in dit verzoek verklaren waarom hij dit medicijn voor u wil voorschrijven. Dit heet een artsenverklaring. De apotheek heeft de artsenverklaring nodig om het bij de fabrikant te bestellen. U krijgt het dan via de apotheek.

Laatst gewijzigd op: 23 april 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Aristospan? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen