Arava

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Arava

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Arava
  De werkzame stof in Arava is leflunomide.

  Leflunomide onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de DMARD's. Disease Modifying Antirheumatic Drugs. DMARD's zijn reumabestrijdende middelen, die ontstekingen afremmen en de ziekte rustiger maken.

  Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis en bij psoriasis waarbij gewrichtsklachten optreden (artritis psoriatica).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  Omdat leflunomide wekenlang in het lichaam achterblijft, zullen bijwerkingen niet direct verdwijnen als u stopt met dit middel. In het geval van ernstige bijwerkingen is er wel een methode om het middel sneller kwijt te raken: een zogenaamde 'wash-out'-procedure. Zie hiervoor “Kan ik zomaar stoppen met dit middel?”

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Ook smaakstoornissen en vermagering komen zelden voor. Indien u last van misselijkheid heeft, helpt het soms om de tablet tijdens de maaltijd in te nemen.
  • Pijnlijke blaren of aften in de mond door ontsteking van slijmvliezen van de mond. Als u er te veel last van krijgt, moet u uw arts raadplegen.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.
  • Ongewone tinteling in uw handen of voeten, ook zwakte of pijn in uw handen of voeten. Dit kan wijzen op een probleem met uw zenuwen. Meestal gaat deze bijwerking over, als u met dit middel stopt. Raadpleeg uw arts als u veel last van heeft van deze bijwerking.
  • Leverbeschadiging. Uw leverfunctie wordt daarom regelmatig gecontroleerd.
  • Peesontsteking. In zeer zeldzame gevallen kan dit een scheur in de pees veroorzaken. Bij pijn in de pezen, zoals de achillespees, uw arts raadplegen.
  • Eczeem, huiduitslag, jeuk, galbulten en haaruitval. Deze bijwerkingen verdwijnen als u stopt met het middel. Mensen die last hebben van atopisch eczeem (eczeem door een gevoelige huid) kunnen een verergering van hun klachten krijgen. De klachten zijn meestal niet zo erg dat de behandeling moet worden gestopt.
  • Lichte verhoging van de bloeddruk. Bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, kan deze nog verder stijgen. De bloeddruk wordt daarom regelmatig gecontroleerd.
  • Verhoogde kans op infecties, bijvoorbeeld van de luchtwegen, zoals verkoudheid, hoesten, voorhoofdsholteontsteking of zelfs longontsteking. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd.

  Zeer zelden

  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding mag u dit middel niet gebruiken. Leflunomide is schadelijk voor de ongeboren vrucht. Ook als u probeert zwanger te worden, mag u dit middel niet gebruiken. Dit geldt ook voor mannen wiens partner probeert zwanger te worden. Leflunomide is namelijk ook schadelijk voor de zaadcellen. Vrouwen moeten daarom voor, tijdens en tot twee jaar na stoppen met het gebruik van leflunomide goede anticonceptie gebruiken. Eventueel kan deze wachttijd van worden bekort door de ‘wash-out'-procedure te volgen. Ook bij mannen wordt aanbevolen deze ‘wash-out'-procedure te volgen. Overleg hierover met uw huisarts. Zie hiervoor “Kan ik zomaar stoppen met dit middel?”
  • Ernstige allergie met benauwdheid of flauwvallen. Zelden ontstaat 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor leflunomide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Afwijkingen in het bloed. Deze kunnen na enkele weken tot maanden ontstaan. Het bloed wordt daarom regelmatig gecontroleerd. Als u keelpijn, koorts en blaren in de mond krijgt, of als u snel blauwe plekken krijgt, waarschuw dan uw arts. Dit kan een aanwijzing zijn voor een mogelijke bloedafwijking.
  • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. Bij een gevoelige opgezwolle buik, een gele verkleurig van het oogwit of van de huid of hevige buikpijn, misselijkheid, braken en koorts, moet u direct een arts waarschuwen.
  • In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Neem de tablet in zijn geheel in, zonder te kauwen.

  Wanneer?
  U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld ‘s ochtends. Dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Het kan enkele weken duren voor u iets merkt van het gunstige effect van dit middel. Voor die tijd kunt u misschien al wel last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard om het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk duidelijk op tegen het nadeel.

 • Vergeten

  Neem de vergeten dosis in zodra u het merkt, behalve als het bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over. Neem nooit een dubbele dosis in.

 • Verboden

  autorijden?
  Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

  Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

  alcohol drinken?
  Het gebruik van alcohol is niet aan te raden. Zowel alcohol als leflunomide heeft een negatieve invloed op de lever. Door de combinatie is de kans op een leveraandoening groter.

  alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins, bijvoorbeeld bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin en BCG-vaccin. Leflunomide vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en kan de kans op bijwerkingen ervan verhogen. Overleg hierover met uw arts. Als u gevaccineerd wordt, reageert het lichaam namelijk met een afweerreactie tegen het vaccin. Leflunomide remt deze afweerreactie.
  • Colestyramine, een galzuurbindend hars en actieve kool. Gebruik deze middelen niet tijdens de behandeling met leflunomide, omdat hierdoor de werkzaamheid van leflunomide achteruitgaat. Van deze wisselwerking wordt juist gebruik gemaakt, als men snel de hoeveelheid leflunomide in het lichaam wil verlagen (‘wash-out'-procedure).
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon kunnen sterker werken door leflunomide. Vertel de trombosedienst dat u leflunomide gebruikt of heeft gebruikt.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit middel NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden, omdat het middel schade toebrengt aan de ongeboren vrucht.

  Vrouwen moeten voor gebruik zeker weten dat ze niet zwanger zijn. Vervolgens moet men tijdens het gebruik en tot en met twee jaar na stoppen van het gebruik betrouwbare anticonceptie gebruiken, bijvoorbeeld de pil. Deze periode kan bekort worden door een ‘wash-out'-procedure. Hierbij wordt met andere medicijnen de hoeveelheid leflunomide in het lichaam sneller verlaagd. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Ook mannen die leflunomide gebruiken, moeten betrouwbare anticonceptieve maatregelen nemen, bijvoorbeeld condooms. Het middel tast namelijk het sperma aan en geeft daardoor meer kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Mannen die gestopt zijn met leflunomide, moeten ook eerst de ‘wash-out'-procedure volgen.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Stop niet zomaar met het gebruik. De gewrichtsontsteking en de klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt.

  Stoppen vanwege kinderwens
  Indien u stopt vanwege kinderwens, moet u er rekening mee houden dat het twee jaar kan duren voor het middel uit het lichaam weg is. De arts kan controleren in het bloed hoeveel er nog aanwezig is. De wachttijd kan bekort worden door een ‘wash-out'-procedure (zie hieronder).

  Stoppen vanwege bijwerkingen
  Als u wilt stoppen vanwege een bijwerking, moet u er rekening mee houden dat het middel nog langdurig achterblijft in het lichaam. Bij ernstige bijwerkingen kan er een ‘wash-out'-procedure worden toegepast, waardoor het middel het lichaam sneller verlaat.

  'Wash-out'-procedure
  Om leflunomide sneller het lichaam te laten verlaten, kunnen de absorberende middelen colestyramine (Questran) of actieve kool (Norit poeder) worden gebruikt. Leflunomide bindt zich aan deze middelen.

  Meestal moet u deze middelen minstens elf dagen gebruiken om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid leflunomide in het lichaam voldoende is gedaald. Uw arts kan dit controleren door geregeld de hoeveelheid in het bloed te meten.

 • Handelsinformatie

  Leflunomide is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Arava en als het merkloze Leflunomide in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 12 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Arava? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen